Centralele cu lemne Sukoplam R
Cazanele de tip Šukoplam R cu o putere de 14-80 kW sunt destinate în principal arderii combustibilului solid (lemn, cărbune) care se introduce manual prin ușa spațioasă din mijloc a cazanului. De asemenea, ușa din mijloc este echipată cu o deschidere pentru instalarea arzătoarelor pentru peleți, păcură sau gaz. Aceasta oferă practic cazanului o varietate de combustibili diferiți, precum și o schimbare foarte ușoară a tipului de combustibil utilizat. Construcția cazanului este pe deplin conformă cu standardul european și sârbesc SRPS EN 303-5.
Cazanul este realizat sub formă de trei treceri, cu o partiție răcită cu apă și un schimbator de caldura cu țevi, ceea ce înseamnă că produsele de ardere trec de spațiul de apă de trei ori, transferând în același timp căldura în apă. Primul schimb de căldură se efectuează în cuptor, în mare parte prin radiații, pe o suprafață mare a focarului, al doilea schimb de căldură prin radiație și convecție în compartimentul cazanului răcit cu apă, iar al treilea schimb de căldură este în schimbatorul de caldura tubular cu tevi înainte ca produsele de ardere să părăsească cazanul și are loc în principal prin metode de convecție și conductie. Corpul cazanului este bine izolat cu vată minerală, iar tabla este protejată prin proceduri de acoperire electrostatica.
Cazanul este destinat producției de apă caldă în moduri de funcționare 110 / 90ºC precum și 90 / 70ºC cu o presiune maximă de funcționare de 2,5 bari.
Prin instalarea unui arzător pe pelete, păcură sau gaz și prin instalarea unui turbulator în conductele de evacuare a gazelor arse pentru un schimb de căldură și mai bun, eficiența cazanului poate ajunge la 92%. Funcționarea automată a cazanului cu arzătoare, precum și cu turbulatoare sunt livrate la cererea clientului și nu fac parte integrantă din livrarea standard.
Reglarea aerului de ardere în timpul arderii combustibilului solid se face prin regulatorul de tiraj care deplasează supapa de pe ușa inferioară și astfel reduce sau crește cantitatea de aer de ardere. Atunci când se utilizează arzătoare pe peleți, păcură sau gaz, cantitatea de aer de ardere este reglată de automatizarea arzătorului și automatizarea cazanului.
Securizarea cazanului de presiune ridicată se face printr-o supapă de siguranță instalată în locul prescris pe cazan, în timp ce securizarea cazanului de la temperaturi ridicate se face prin instalarea unui schimbător de căldură de siguranță care răcește cazanul dacă este necesar.
Cazanele dispun de garantie de 5 ani !
Părțile suplimentare includ: termostatul de siguranță pentru pompa de circulație, termometru, sistemul de curățare manuală a fundului cazanului ("scraperul de cenușă"), tava de cenușă și kitul de curățare.